Programma 27 augustus 2023
Dorpskerk BAAMBRUGGE, aanvang 15:00 uur
Toegang: VRIJWILLIGE BIJDRAGE
suggestie € 16 p.p.

KAARTEN BESTELLEN

Troubadours van alle tijden

TANDARADEI

Verrassend, speels, vrolijk, zomers

Berrie Hendriksen, zang – tenor
chalumeau / hakkebord / vedels / slagwerk, waaronder klokkenspel

Lottie Swart-Margiono, zang – mezzo
fidula / vedels / rebec / blokfluiten / dwarsfluiten / doedelzak / slagwerk, waaronder doumben

Karien Welling, zang – mezzo
chalumeau / blokfluiten / vedel / draailier / slagwerk, waaronder riq

Ronald Spanjaardt, zang – (hoge) bariton
luit (renaissance) / githarra / bouzouki / slagwerkProgramma

Jan de Wilde (België 1944- ) schreef in 1972 een vrolijk lentelied dat zorgde voor een controverse bij de traditionele bevolking door het gebruik van de zin; de fallus inpudicus staat al in bloei……. Volgens ons valt het wel mee.

Valentine uit 2012 is een romantische ballade en een wereldhit van Paul McCartney (1942- ) Dit nummer is het enige eigen werk dat op zijn laatste album verscheen vol muzikale familieherinneringen.

Éric Satie (1866-1925) werd gezien als een kolderieke zonderling en provocateur. Hij maakte graag muzikale grappen. Zijn “Trois Gymnopedie” werd vooral weer bekend gemaakt door de uitvoering van Reinbert de Leeuw op piano. Wij doen ook wat geks met de Gnossienne nr.3 (±1890).

De Passacaglia della vita van Stefano Landi (1590-1637) is een eerbetoon aan alle facetten van het leven, hartzeer, verraad, verleiding, opwinding, plezier en lachen, maar vooral onze vergankelijkheid waar niets tegen helpt. Eens moeten we sterven of je het nu wilt of niet.

Oswald van Wolkenstein (1376-1445) was in zijn tijd een topcomponist en stond bekend om zijn taalgrapjes. Der Mai mit lieber zal geeft het gekrakeel weer van de vogels die vrolijk kwetteren in de vroege meizon. Een lied van complexe eenvoud.

Wiegenliedjes zijn van alle tijden en alle landen. Vandaag een versie van P.I. Tsjaikovski (1840-1893) die ooit in het noordoosten van het huidige Oekraïne woonde. Zijn huis ligt nu in puin. De woorden van dit wiege(n)lied hebben we gelukkig wel, maar of ze echt geruststellend zijn? Kolïbel’naya pesnya.

The Skye Boat Song is een laat 19e-eeuwse Schotse liedbewerking van een Gaelic lied gecomponeerd rond 1782 door William Ross, getiteld Cuachag nan Craobh (de koekoek in de boom). The Skye boat song kent vele gedaantes, versies en is op vele manieren gebruikt tot vandaag de dag. Wie het hoort herkent het waarschijnlijk van de serie Outlander. Tandaradei brengt de versie met het gedicht van Robert Louis Stevenson uit 1892.

De Mexicaan Agustin Lara (1897-1970) verhuisde in 1940 naar Spanje op uitdrukkelijk verzoek van dictator Franco wegens zijn ongekende populariteit onder andere door het in 1932 geschreven lied en ode aan Granada.

In 1978 componeerde Juan Martín (1948- ) de Soleares, een traditionele Flamenco dans. Deze prachtige op flamencogitaar gespeelde solo gaat over in één van onze lievelingen uit het Sefardische repertoire.

Durme, durme hermozza donzella, een melancholisch traditioneel wiegenlied waarschijnlijk uit de 15de eeuw. Dat wordt direct gevolgd door een langzaam beginnende, maar opzwepende dans Canzonetta Tedesca uit de 14e eeuw op de heel primitieve middeleeuwse voorlopers van de chalumeau en dus ook de klarinet.

Pauze

Walther von der Vogelwiede (1170-1230) heeft een groot ouvre nagelaten. Hij schreef rond 1200 een overdenking over de toestand van de wereld die vandaag de dag nog steeds actueel is. Uit de “Reichston” Ich saz uf eime Steine.

In 1370 werd in Spanje het Llibre Vermell de Montserat voltooid. Hierin werden liederen en dansen opgenomen voor het vermaak van de pelgrims van het klooster. Zo ook een “bal redon” een gezongen dans in de vorm van een virelai (hymne voor de maagd Maria); Polorum Regina.

Het is moeilijk bescheiden te blijven! Dat is de bekendste, maar niet de leukste ballade van de liedjesdichter/sing- en songwriter Peter Blanker (1939- ) Hij had er uiteindelijk zo’n hekel aan dat hij het weigerde ooit nog te zingen. Zijn liederen zijn veelal geïnspireerd door Franse chansons en de stijl van Jule de Corte. Wij brengen de Houtepoot.

Les Chemins de l'amour is origineel een lied in walsvorm voor zang en piano over een bitterzoete herinnering aan een voorbije liefde. Het werd gecomponeerd in 1940 door Francis Poulenc (1899-1963) op tekst van Jean Anouilh, voor het toneelstuk Léocadia.

Het verleidelijke liedje dat Don Giovanni zingt in de gelijknamige opera (1787) van Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart (1756-1791) onder het raam van zijn geliefde is.. .. Deh, vieni alla finestra.

Het Zeemanslied van cabaretière Katinka Polderman (1981- ) is een krachtig verhaal met een verrassende moraal. Mannen ga maar eens rechtop zitten en luister goed! Jullie zijn zo slecht nog niet.
Fernando Sor (1178-1838) werd in het klooster van Montserat (codex Llibre Vermell) opgeleid tot componist en professioneel gitarist. In 1813 werd hij politiek vluchteling en moest Spanje verlaten. Rond 1814 publiceerde Sor 12 Estudios voor zijn leerlingen. Hij verbleef toen in Londen waar hij concerten, componeerde en les gaf. Dit is opus 6, nr 6 in D. Sor werd in die tijd gezien als ontdekker een nieuwe methode van componeren voor gitaar. Hij vergaarde roem in Parijs, Londen, Berlijn, Warschau, Moskou en St. Petersburg.

Hildegard von Bingen (1098-1179) O Gloriosissimi, Lux vivens Angeli (O glorieus levenslicht van de engelen). Deze mystica en Abdis schreef boeken over religie, kosmologie, wetenschappen, filosofie, compositie, muziekbeoefening, poëzie, plantkunde en taalkunde.

Het oudste teruggevonden seculaire lied uit de Engelse muziekliteratuur (ca 1199) werd geschreven op een afgescheurde bladzijde uit de bijbel. Is Bryd one briar een heimelijke liefdesverklaring aan een onbereikbare vrouw?

Cantiga 166 van Alphonso X (de Wijze) 13de eeuw Como Poden per sas culpas is de vertelling over een verlamde man, die na veel bidden tot Maria, vergeving krijgt en weer kan lopen.

Terug naar: Abcoude-Baambrugge Concerten

---