Programma 30 oktober 2022
Dorpskerk ABCOUDE, aanvang 15.00 uur
Toegang: € 23 p.p.

KAARTEN BESTELLEN

SANCTA SUSANNA
Ensemble Corona m.m.v. Matías Padrana (bandoneon)
 
en
Vocaal Ensemble Larynx, o.l.v. Martine des Tombe

Ensemble Corona:
Valeria Mignaco, sopraan
Heleen Gerretsen, blokfluit, cornetto en teksten
Elly van Munster, tokkelinstrumenten
Margo Fontijne, vedel en gamba

Vocaal Ensemble Larynx o.l.v. Martine des Tombe
Aukje Vergeest en Mascha Punt – sopranen
Immie van Kalken en Margriet Rienks – alten
Jan Fekke Ybema en Bart Schmitz – tenoren
Paul Dros en Gijs Klunder – bassen

Bandoneonist Matías Pedrana

Componist/arrangeur Hugo Bouma en Schrijfster Iduna Paalman

 

SANCTA SUSANNA vertelt het hele verhaal in twaalf episodes, opgebouwd uit muziekstukken uit Middeleeuwen en Renaissance, aaneengesmeed door een nieuwe compositie van Hugo Bouma.
De Middelnederlandse tekst uit 1477 is het ‘libretto’. Vijf nieuwe gedichten van Iduna Paalman, geschreven in opdracht voor SANCTA SUSANNA, vormen een eigentijdse bespiegeling op het oude verhaal.

Een ENSALADA (Spaans voor salade) is een aan elkaar gecomponeerde mix van volksliedjes en religieuze liederen, van oude en nieuwe muziek, van simpele en verfijnde composities, die in één doorlopend geheel het ademloos luisterend publiek blijft verrassen. Voor elk wat wils – in de beste zin van het woord.

Het BIJBELVERHAAL over SUSANNA die bij het baden begluurd wordt, is door 16de-eeuwse componisten al weergaloos op muziek gezet. Ook voor Rembrandt en veel andere kunstenaars vormde zij een dankbaar onderwerp. De afloop van het verhaal, waarin de vals beschuldigde SUSANNA standvastig bij de waarheid blijft, is echter onderbelicht – terwijl die prachtig, aangrijpend én actueel is.

De jonge veelzijdige componist/arrangeur Hugo Bouma kreeg van Ensemble Corona de opdracht om een moderne ensalada te maken met het complete verhaal over SUSANNA. Als ‘doorlopende’ tekst gebruikt hij het verhaal van SUSANNA uit de (Middelnederlandse) Delftse Bijbel ven 1477.
Lees hier wat hij zelf schrijft over zijn stuk.
De jonge dichteres Iduna Paalman heeft een korte cyclus van vijf gedichten voor SANCTA SUSANNA geschreven, die deel uitmaken van de voorstelling.

Terug naar: Abcoude-Baambrugge Concerten

 

Voor de productie Sancta Susanna ontving Ensemble Corona een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds (m.n. van ‘deelfonds op naam’ Anna H. Toonenfonds) en een bijdrage van het VSB-fonds.
De nieuwe compositie door Hugo Bouma wordt gefinancierd door het Fonds Podiumkunsten.
De literaire opdracht aan Iduna Paalman wordt gefinancierd door het Therèse Cornips Stipendium.

PBCF AHTFondsLogo FPK Stherese-cornips


logo-mac-jpg-web-vsbfonds-pay-off-web

---