GEWIJZIGD Programma 24 april 2022
Dorpskerk Baambrugge, aanvang 15.00 uur
toegang: € 22

KAARTEN BESTELLEN

Narratio Quartet

m.m.v. Marten Root, fluit
Franc Polman, viool (Pieter Rombouts, Amsterdam ca.1690)
Dorothea Vogel, altviool (Ludovico Rastelli, Genova, ca.1800)
Viola de Hoog, cello (Giovanni Battista Guadagnini, Milaan ca.1750; haar ter beschikking gesteld door het NMF)

video 1video 2

F.H.Graf, Quartet in G
L.v Beethoven, Strijktrio opus 9 nr 3
J.Haydn, Divertimento in b klein
W.A.Mozart, Quartet in D

Twee zeer bekende werken op dit programma: het meest geliefde fluitkwartet van Mozart en een van de strijktrio’s van Beethoven, duidelijke voorloper van zijn vroege strijkkwartetten.
Daarnaast een verrassend kwartet van een ongetwijfeld bij de meesten onbekende Nederlandse componist, Friedrich Hartman Graf, zelf fluitist en geen onbekende van Mozart.
Een prachtig divertimento van Haydn in de ongebruikelijke bezetting fluit, altviool en cello completeert het programma.
Uiteraard alles uitgevoerd op historische instrumenten.

Het verhaal van het Narratio begon in 2009 toen het kwartet op uitnodiging van het Festival Oude Muziek Utrecht de vijf laatste kwartetten van Beethoven uitvoerde op vijf opeenvolgende avonden in het Festival. Juist deze late Beethoven Kwartetten Worden nog steeds zeer weinig gespeeld op oude instrumenten met darmsnaren en lichte 19e eeuwse strijkstokken.
Sindsdien werkte het NARRATIO KWARTET ‘van achter naar voor’ door met als resultaat dat de complete cyclus nu tot het vaste repertoire van het kwartet behoort. Nog steeds zijn de strijkkwartetten die dit repertoire op historische instrumenten spelen wereldwijd op de vingers van één hand te tellen. Het Narratio Kwartet behoort tot dit selecte gezelschap.

Uit de pers van juni 2021:
'Het Narratio Kwartet deed zijn naam absoluut eer aan: 
zelden hoor je een uitvoering waarin zoveel ‘verteld’ wordt en waarin de overdracht van de ideeën zo natuurlijk en met zoveel vriendelijkheid plaatsvindt.
Wat een zeldzaam mooie ervaring aan het begin van een hopelijk lang muzikaal seizoen.' (Opus klassiek, 8/6/21)

'Narratio Quartet, meester in strak, verhalend, kleurrijk samenspel' (Leids dagblad 18/6/21)

MARTEN ROOT is wereldwijd een van de toonaangevende fluitisten op het gebied van de historische uitvoeringspraktijk van 18e, 19e en vroeg 20ste eeuws repertoire en is sinds meer dan 30 jaar eerste fluitist in het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique van Sir John Eliot Gardiner.
Marten Root is docent historische fluiten aan het Conservatorium van Amsterdam en professor aan de Hochschule für Künste in Bremen.

Johannes Leertouwer -- is helaas wegens ziekte verhinderd.
[Johannes treedt op als solist, kamermuziekspeler en dirigent. Hij was jarenlang concertmeester van Anima Eterna en de Nederlandse Bachvereniging, is artistiek leider en dirigent van de NPU en sinds de oprichting violist van Ensemble Schönbrunn, doceert aan het Conservatorium van Amsterdam en werkt nu aan zijn promotieonderzoek aan de Leidse Universiteit.]
 
Franc Polman is violist in het Orkest van de Achttiende Eeuw en nam in het buitenland plaats in prestigieuze barokorkesten zoals Musica Antiqua en Les Musiciens du Louvre en is zeer actief in allerlei kamermuziek ensembles. Franc speelt op Amsterdamse violen uit de zeventiende eeuw, gebouwd door Hendrik Jacobs en Pieter Rombouts.

Dorothea Vogel studeerde achtereenvolgens in Zwitserland, de USA en London, waar zij sindsdien woont. Dorothea is altvioliste in het Allegri Quartet en het Primrose Quintet en treedt op met het Engelse barokensemble The Kings Consort.
 
Viola de Hoog is celliste van Ensemble Schönbrunn en was gedurende 20 jaar celliste van het Schönberg Kwartet; van de NPU en The Kings Consort is zij eerste celliste, daarnaast doceert zij aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht.